Audi A2 1.2TDI “3L”

Audi A2 1.2 TDI je imel v času svojega obstoja najnižji količnik zračnega upora med serijskimi avtomobili na svetu. Bil je tudi najbolj ekonomičen in najmanj obremenjujoč za okolje. Izmerjene emisije CO2 samo 81 g/km oziroma 86 g/km (glede na standard D4 ali D3). Motor in menjalnik si je delil s podobno učinkovitim Volkswagnovim modelom Lupo 1.2 TDI 3L.

Razviti sta bili dve različici avtomobila. Različica D4 s porabo manj kot 3l/100 km, je bila “standardna”. Ni imela servovolana, klimatske naprave ali drugih dodatkov, ker dodatna oprema dodaja težo in zmanjšuje ekonomičnost. Testirana poraba goriva je znašala 2,88 l/100 km.

Druga različica, ki je bila na voljo vsaj v Nemčiji, je bila različica D3, ki je še vedno dosegala porabo pod 3,0 l/100 km. Ta različica je imela opcijo klimatske naprave, zimski in comfort paket, vendar ni bila na voljo na vseh trgih.

Obe različici sta imeli glede na verzije z drugimi motorji tanjša stekla, lažje sedeže in 14 “platišča iz magnezijeve zlitine. Standardna dimenzija pnevmatik je 145/80 R14 T76, razvita samo za to različico avta. Na voljo je samo letna pnevmatika Bridgestone Ecopia B381, zimske pa so poleg Bridgestone Blizzak dobavljive tudi Continentalove WinterContact. Okrasni pokrovi so bili zelo ploski za zmanjšanje turbulence.
Zadnji spojler je bil na podlagi testiranj v vetrovniku dodatno preoblikovan, dodane so bile tudi aerodinamične plošče na podvozju, za zmanjšanje zračnega upora. Tako je bil dosežen rekorden količnik 0,25 cD. Avto je imel avtomatiziran ročni menjalnik z možnostjo Tiptronic na ročici. Imel je način ECO, ko se je motorna moč omejila na 31 kW (42 KM) z menjanjem prestav v najbolj ugodnem trenutku za doseganje nizke porabe. Način ECO je aktiviral tudi start/stop funkcijo, kar je bila novost na evropskem avtomobilskem trgu. V načinu ECO je sklopka odklapljala motor, ko je voznik popustil pedalko za plin, tako da so se kolesa kar najdlje prosto vrtela. Motor se je ponovno vključil, ko se je voznik dotaknil stopalke za plin ali zavoro. Različica »3L« ima tudi samo štiri kolesne vijake in na zadnji osi zavorne bobne iz narebrene alu litine skupaj z drugimi aluminijastimi komponentami vzmetenja. Tudi sama školjka karoserije »3L« tehta okoli 15 kg manj kot pri “normalnem” A2. V vsakdanji uporabi je verzija »3L« dosegala višjo končno hitrost od običajnega A2 z 55 kW motorjem, kar je predvsem posledica izjemno dolgo 5. prestavnim razmerjem in odlično aerodinamiko.

Skupno je bilo proizvedeno samo 6450 avtomobilov v izvedbi »3L«, z motorjem 1.2 TDI.